Cravata, papion sau lavaliera?

Cravata clasica este unul dintre cele mai folosite accesorii pentru barbati, fiind foarte populara in zilele noastre pentru efectul optic de alungire a tinutei. Cravata poate fi purtata la sacouri cu rever crestat si nu este niciodata insotita de brau. Pentru o cravata din satin, fie ea clasica sau subtire, culorile care creeaza o imagine eleganta sunt fildesul, albul, argintiul sau negrul.

Cravata clasica va fi intotdeauna purtata cu vesta si curea. Papionul, in schimb, va fi completat de bretele sau brau, fiind destinat tinutelor semiformale si formale.

Papionul este recomandat alaturi de sacouri cu revere ascutite si gulere de tip sal. E recomandat ca papionul sa se asorteze cu reverul sacoului, cele doua fiind realizate fie din acelasi material, fie din materiale diferite, dar cu textura asemanatoare.

Tinutele purtate cu papion pot fi usor de adaptat temperaturilor scazute prin alegerea unui fular potrivit, care va adauga un plus de eleganta si bun gust.

Cravata si papionul pot fi inlocuite printr-o lavaliera doar in cazul costumelor din trei piese, aceasta fiind purtata intotdeauna doar sub vesta.

Cum lavaliera intregeste o tinuta festiva, cel mai bine se potriveste cu o camasa cu guler dublu.

Bijuterii barbati

In ceea ce priveste bijuteriile mirelui, dintre toate bijuteriile pentru barbati, e recomandat ca acesta sa se limiteze la verigheta si ceas. Alte tipuri de inele sau bratari ar putea crea o imagine ostentativa sau extravaganta, mai ales in situatiile in care mansetele camasii sunt deja decorate cu butoni.

Butoni camasa

Butonii au rolul de a armoniza intreaga tinuta si pot fi o expresie a stilului personal al sotului tau. Butonii de la camasa pot fi realizati din onix, aur, argint sau sidef, avand imprimate diverse simboluri. Aceasta este o buna ocazie ca mirele sa isi lase amprenta personala, alegand o imagine sau un simbol care se potriveste pasiunilor sale.

La nivel mainii si al incheieturii, imaginea va fi intregita de ceasul si de verigheta mirelui. Cele doua accesorii pentru barbati trebuie sa fie compatibile cromatic atat intre ele cat si in imaginea de ansamblu, alaturi de butonii camasii. De exemplu, unei verighete din aur alb sau platina i se va asorta un ceas cu bratara metalica argintie, iar butonii vor fi realizati dintr-un material de nuanta argintie.

Batista de buzunar si cocarda

Pentru o tinuta de nunta rafinata, mirele poate opta pentru o batista de buzunar, adaptata tipului de costum.

Un smoching va fi insotit de o batista din panza apretata sau din bumbac, impaturita sub forma de triunghi cu mai multe varfuri. Pe de alta parte, costumului clasic i se potriveste o batista cu aspect mai fin, realizata din matase uni sau imprimata. Spre deosebire de batista pentru smoching, batista pentru costum va arata natural lasata bufanta, nu impaturita.

Alaturi de batista (pe rever, la cativa centimetri) va sta cocarda, fixata cu un ac. Pentru  a scapa de grija asortarii, poti prinde in pieptul partenerului tau una dintre florile care se regasesc in buchetul de mireasa. Daca vreti sa surprindeti cu o pata de culoare, poti alege chiar o cocarda intr-o nunta intensa, care sa contrasteze puternic cu cea a sacoului.

Asa cum bijuteriile si coafura ta intregesc imaginea unei mirese rafinate, tot asa, accesoriile de mire purtate de proaspatul tau sot au ocazia sa contribuie la imaginea studiata a unui mire elegant si sofisticat. Impreuna, veti radia in drumul vostru printre invitatii care va vor admira tinutele atent alese.