Trist sau nu, nimic nu dezleaga limbile si picioarele mai bine decat doza potrivita de bauturi alcoolice, asa ca daca vrei ca invitatii tai sa converseze de zor cand stau la mese, dar si sa isi toceasca pantofii pe ringul de dans, va trebui sa ii imbii cu bauturile de nunta potrivite.

Desi gusturile variaza de la persoana la persoana, in meniul de nunta se pot regasi urmatoarele bauturi: bauturi alcoolice - spirtoase, vinuri, bere, sampanie -, bauturi racoritoare si apa, cafea.

Bauturi alcoolice

In functie de meniul de nunta, de stilul nuntii si buget, pentru bauturile spirtoase, poti alege  dintre urmatoarele bauturi: whisky, vodca, rom, coniac, tequila, gin, martini, lichior si creme de whisky pentru doamne, iar daca ai planuit o nunta rustica, poti apela cu incredere la o tuica sau palinca de calitate.

Pentru vin - alb, rosu, sec, demisec sau demidulce - pleaca urechea la sfatul sefului de sala, care stie exact ce vinuri se potrivesc felurilor de mancare servite, desi se pare ca trend-ul actual nu mai obliga “asortarea” vinului cu felul de mancare servit.

Berea ramane una dintre bauturile preferate ale barbatilor, iar daca nunta are loc intr-un sezon cald, incearca sa ai o cantitate mai mare din prietenele “blonde” si “brune” ale domnilor. Gandeste-te si la cei care sunt soferi si ai grija sa existe si bere fara alcool, pentru ca, asa cum spun indicatoarele de pe sosele, viata are prioritate.

Sampania este nelipsita din meniul bauturilor de nunta si va trebui sa ai doua sortimente: seaca pentru intampinarea invitatilor si dulce pentru momentul taierii tortului.

Bauturi racoritoare

Bauturile racoritoare, acidulate si neacidulate, ar trebui alese cu diverse arome, astfel incat sa fie pe gustul tuturor, inclusiv al copiilor si nu uita de apa, atat plata pentru grupul celor care o beau cu lamaie, dar si carbogazoasa, pentru spriturile care-i vor inveseli in mod constant pe oaspeti.  La fel, cafeaua nu trebuie sa lipseasca, cu variatii pe tema, respectiv capucino si ciocolata calda sau frappe, in functie de buget, anotimp si stilul nuntii.

In functie de locatia aleasa, de buget si de preferintele personale, poti opta intre a cumpara bauturile din afara restaurantului sau un meniu care sa includa bauturile, fiecare varianta venind cu avantajele si dezavantajele ei.

Daca stii ca poti iesi mai ieftin asa, alege varianta in care cumperi bautura din afara restaurantului, insa ai grija sa estimezi corect, astfel incat sa nu cumperi prea putina, sa gasesti o varianta in care poti returna sticlele nedesfacute si sa verifici daca taxa de dop nu te va duce la un total dezavantajos.

Daca nu vrei batai de cap, restaurantele ofera mai multe optiuni: cantitate prestabilita de bautura, dar tot vei sta cu grija limitei impuse, all-inclusive, fiecare invitat putand comanda la discretie din sortimentele stabilite sau plata in functie de consum, insa controlul asupra cantitatii consumate va fi minim.

Daca ai acoperit toate aspectele legate de diversele bauturi alcoolice si racoritoare, mai ramane doar sa va bucurati de clinchetul paharelor ridicate in cinstea voastra!