Inainte insa de cununia civila, statul doreste sa se asigure ca stiti exact ce poate insemna  “la rau”, asa ca pentru programarea casatoriei civile, este necesar sa atasati si un certificat prenuptial, prin care sunteti declarati “apti pentru casatorie”.

Acest certificat prenuptial incepe cu o vizita la medicul de familie sau la o clinica particulara, unde vi se va face un control medical de rutina, ce include si o evaluare psihologica,  urmat de analize de sange si radiografie pulmonara.

Acest lucru nu inseamna ca oamenii bolnavi nu se pot casatori, scopul acestor analize pentru certificatul prenuptial fiind mai degraba unul de monitorizare si de constientizare, uneori cel bolnav nestiind nici el ca sufera de o boala.

Daca evaluarea psihologica este doar o formalitate, analizele de sange sunt obligatorii, astfel ca oricat de frica v-ar fi de ac, trebuie sa va infrangeti spaima.

Analizele de sange

Analizele de sange includ depistarea bolilor transmisibile prin sange, printre care sifilis si HIV. 

In mod normal, la analizele anuale de rutina, testul HIV, ce depisteaza existenta virusului care provoaca SIDA, se efectueaza la cererea pacientului, insa pentru obtinerea certificatului prenuptial, acesta este obligatoriu.

VDRL este o alta analiza recomandata, prin efectuarea ei depistandu-se eventuale boli venerice, in speta sifilisul.

Dar nu toate analizele de sange investigheaza istoricul activitatilor sexuale ale mirilor si consecintele acestora, ci unele dintre ele au si rol preventiv, cum ar fi analizele pentru depistarea talasemiei sau factorul RH.

Talasemia este o boala ereditara, in care organismul produce prea putina hemoglobina, iar copiii nascuti din parinti bolnavi de talasemie au sanse foarte mari de a mosteni aceasta boala.

Factorul RH, care poate fi pozitiv sau negativ nu afecteaza sanatatea decat in timpul unei sarcini. Mai exact, daca mama are RH negativ, iar tatal RH pozitiv, fatul are 50% sanse sa dezvolte RH pozitiv, existand riscul de conflict cu RH-ul negativ al mamei si determinand organismul mamei sa dezvolte anticorpi care pot ameninta sanatatea copilului.

Radiografia pulmonara

Un alt test necesar pentru eliberarea certificatului medical prenuptial il reprezinta radiografia pulmonara, recomandata pentru depistarea unei eventuale tuberculoze. 

Daca esti insarcinata in momentul in care soliciti eliberarea certificatului medical prenuptial, specifica acest lucru medicului, pentru ca in caz de sarcina, este interzisa efectuarea radiografiei. Nu-ti face griji, in acest caz, tot ti se va elibera certificatul prenuptial, fara efectuarea examenului pulmonar.

Dupa efectuarea analizelor, trebuie sa reveniti amandoi cu rezultatele la medicul de familie sau, dupa caz, la clinica particulara de unde ati primit recomandarea, iar medicul respectiv va elibera certificatele prenuptiale cu mentiunea “apt pentru casatorie”.

Tarifele pentru eliberarea certificatelor prenuptiale variaza intre 30-200 lei de persoana, in functie de medicul pe care il alegeti: medic de familie sau angajat al unei clinici particulare.

In Romania este inca posibil ca in unele cazuri, eliberarea unui certificat prenuptial sa reprezinte doar o formalitate, insa este indicat sa nu treceti cu superficialitate peste acest pas, pentru a lua o decizie in perfecta cunostinta de cauza la inceput de drum.