Si pentru ca fiorii sa fie de fericire si nu de groaza, este indicat ca atunci cand te intalnesti cu potentialii cameramani specializati in filmari nunti, sa discutati deschis cu ei, acoperind toate aspectele ce se vor regasi si in contract.

Afla mai intai cate ore sunt incluse in pachetul oferit si daca va filma pana la plecarea ultimului invitat. Daca are un numar fix de ore, iar tu stii ca cele mai grozave petreceri le incingi cu prietenii tai pana in zori de zi, intreaba-l si ce tarif are pentru orele suplimentare.

Ar trebui sa-ti spuna si cate ore de filmare efectiva vor fi, daca serviciile de post-procesare, editare, montaj, sincronizare vor fi incluse in pret si ce durata medie va avea varianta finala.

Pachetele includ de obicei, pe langa filmul nuntii de lung metraj si o sedinta video din ziua nuntii, dar si un videoclip cu momentele cele mai importante, pe care sa-l poti viziona impreuna cu prietenii si cunostintele, fara a-i plictisi cu ore intregi de filmare, asa ca e indicat sa stii de la inceput la ce sa te astepti.

Tot aici, intreaba-l daca te poti implica in procesul de editare, in sensul alegerii coloanei sonore pentru videoclip, efectelor speciale ori in alegerea momentelor preferate.

Este adevarat ca atunci cand il alegi, trebuie sa-l lasi sa-si faca meseria, insa pana la urma, clientul este pe primul loc, asa ca ar trebui sa fie deschis la sugestii.

Intreaba-l pe ce tip de filmare va fi, filmarea de nunta HD fiind de obicei mai scumpa, dar si pe ce  suport si in ce format iti va fi livrat produsul final. Nu uita sa  intrebi la cat timp dupa nunta vei primi produsul final, cate copii vei primi, precum si pretul pentru copii suplimentare si daca acestea vor putea fi comandate direct de catre invitatii care doresc.

La fel ca si la discutia cu fotograful, afla daca a mai filmat in biserica si localul alese de tine, iar daca nu, in ce conditii este dispus sa vizioneze locatiile pentru a se informa asupra eventualelor restrictii si a vedea daca este nevoie de lumini suplimentare.

Daca fotograful si cameramanul se cunosc si au mai colaborat, poate doar unul dintre ei sa viziteze locatiile si apoi sa faca schimb de informatii.

Afla daca are un inlocuitor pentru cazuri de urgenta, iar daca da evalueaza si portofoliul acestuia. Arta si banii nu prea merg mana-n mana, dar intreaba si ce avans trebuie depus, cand trebuie achitata diferenta, dar si care este politica lui in cazul amanarii sau anularii evenimentului.

Este necesar ca tot ceea ce stabiliti sa fie trecut negru pe alb, iar in cazul in care contractul este semnat cu o firma ce ofera servicii de filmari nunti, trebuie sa fie specificat si numele cameramanului cu care ati discutat. De asemenea, contractul trebuie sa contina clauze referitoare la drepturile de autor, incluzand dreptul de publicare si clauze clare de reziliere.