Daca nu faci parte dintre celebritati, unde totul se desfasoara intr-un alt ritm, atunci cand pornesti la drum alaturi de cel la care ai visat toata viata, in niciun caz nu pornesti cu gandul ca e posibil sa te inseli, ca cel pe care l-ai ales s-ar putea sa fie jumatatea altcuiva si ca ceea ce a pornit ca cel mai frumos vis se poate termina printr-un divort.

Si totusi, cu o rata a divorturilor in continua crestere, semnarea unui contract prenuptial poate fi o solutie salvatoare in ceea ce priveste bunurile materiale, care sa compenseze macar partial inima franta in cazul unui divort.

Nul in Romania pana in 2011, contractul prenuptial a fost facut celebru de societatea americana, care l-a legalizat in anii ’70, pana atunci mai multe instante pronuntandu-se impotriva lui, motivand ca nu vor sa legalizeze principiul de probabilitate a divortului.

Se pare totusi ca, in Romania, contractul prenuptial a fost preluat de la amicii francezi, inca din vremea Codului lui Napolen (1807) si a fost folosit pana in 1954, cand a fost preluat Codul familiei sovietic, ce prevedea ca bunurile dobandite de soti, in timpul casatoriei, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune.

O data cu evolutia sau involutia, depinde cum privesti lucrurile, societatii romanesti si a institutiei casatoriei pe plaiurile mioritice, din ce in ce mai multe voci au cerut reintroducerea contractului prenuptial in sistemul juridic.
Astfel, noul Cod Civil, ce a intrat in vigoare in octombrie 2011, prevede introducerea contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ romanesc “conventii matrimoniale”.

Contractul prenuptial/ Conventia matrimoniala poate reglementa mai multe lucruri, incepand de la prezervarea bunurilor de dinainte de casatorie, modalitatea de impartire a bunurilor dobandite in timpul casatoriei, dar si alte clauze ce reglementeaza repercusiunile unui divort in caz de adulter. Din fericire pentru numeroase persoane publice aflate in acest caz, noul Cod Civil nu se va putea aplica retroactiv.

In Romania, conventiile matrimoniale vor putea fi autentificate la orice birou notarial si pentru ca in afara de moarte si taxe, nimic nu este definitiv, clauzele vor putea fi modificate pe parcursul casatoriei.

Apanaj al celor care au acumulat averi considerabile sau se pregatesc sa o faca si doresc sa le protejeze, contractul prenuptial poate fi o solutie si pentru cei care au bunuri dintr-o casatorie anterioara si care privesc cu oarecare scepticism expresia “impreuna pana la adanci batraneti”.

Contractul prenuptial sau conventia matrimoniala, cum este numita in Romania, a fost si va ramane unul dintre cele mai controversate contracte, care poate ucide romantismul inca din fasa, desi dragostea ar trebui separata intotdeauna de bani.