Tipuri de sacouri la costume de mire
Cea mai eleganta varianta, atunci cand vine vorba de costume barbatesti, o reprezinta smochingul, al carui sacou este disponibil in cateva modele de baza.
Smochingul la un rand de nasturi, cel mai popular si mai versatil model, este usor de potrivit oricarei constitutii, caci are un efect optic de alungire si subtiere care va rasfata orice silueta. Acesta va fi purtat fie cu un brau, fie cu o vesta, menite sa ascunda betelia.

Totusi, accesoriile nu sunt obligatorii in construirea tinutei cu un smoching la doua randuri de nasturi. Sacoul acestuia se poarta intotdeauna inchis, astfel ca nu mai necesita niciunul din elementele mentionate.

Smochingul semiformal are o croiala similara smochingului la un rand de nasturi (sacou foarte deschis in fata), insa accentele elegante precum insertiile din satin vor fi omise. Sacoul de smoching semiformal va poate avea culoare gri sau neagra si ajunge pana la nivelul soldurilor.

Desi majoritatea barbatilor aleg un smoching pentru tinuta de nunta, costumul clasic, negru si lucios, ramane o varianta de croiala simpla, pe care mirele poate merge cu incredere. Un costum la un singur rand de nasturi, purtat cu cravata si camasa alba din postav, poate fi o alternativa mai putin pretentioasa la smoching. Pentru nuntile ce au loc in aer liber, in timpul zilei, sunt potrivite costumele de mire in culori deschise, asortate cu camasi din bumbac, fara cravata.

Daca planuiti o nunta a carei petrecere are loc seara, intr-un cadrul extrem de formal, puteti lua in considerare si o tinuta de mire alcatuita din frac si joben. Cum astfel de costume barbatesti nu se gasesc in garderoba oricui si nici nu pot fi pastrate pentru a fi purtate din nou, puteti lua in considerare si varianta unui frac de inchiriat.

Tinuta cu frac si joben poate fi chiar necesara in cadrul unei nunti tematice, astfel ca nu va temeti sa mergeti pe aceasta varianta indrazneata.


Reverul si gulerul
La nivelul gatului, reverele sacoului si gulerul camasii sunt cele care definesc stilul tinutei. Astfel, smochingul semiformal si cel la doua randuri de nasturi va avea, in general, revere ascutite, in vreme ce un costum clasic va avea revere crestate.

Smochingul elegant, cu un sacoul la un singur rand de nasturi, va capata un aer retro daca e incheiat cu revere tip sal.

Gulerul camasii ar trebui sa completeze croiala sacoului astfel ca el va face diferenta dintre o camasa potrivita unui smoching si una potrivita unui costum clasic, de zi.

Gulerul rusesc nu are varfuri deloc si este incheiat cu un buton special. Acesta va fi purtat fara papion sau cravata, fiind o alegere indrazneata.
Varianta eleganta, dar si cea mai populara, este gulerul clasic, care poate fi purtat cu un papion.

Cel de-al treilea model clasic este gulerul moale, care da tinutei un aer contemporan si e usor de asortat cu o cravata simpla.


Pantalonii

Intr-o tinuta cu smoching, mirele va purta pantalonii traditionali de smoching. Acestia se disting printr-o dunga de satin, care va da tinutei un aer elegant. Linia dungii pantalonilor nu va fi intrerupta de manseta, caci acestia trebuie sa atarne drept si sa atinga usor varful pantofilor.

In tinutele alcatuite pe baza unui costum clasic, restrictiile de culoare se pierd. Rigorile care, in cazul smochingului, cer ca pantalonul sa fie negru (pentru smoching formal) sau gri inchis (smoching semiformal), se modifica. Astfel, in cazul unei tinute lejere, de zi sau de vara, pantalonul poate avea si culori deschise, precum bej sau chiar alb.


Materialul de costum

Ai spune ca secretul unui costum impecabil sta in croiala, insa e recomandat sa iei in considerare si criterii precum calitatea, durabilitatea si finisajul diferitelor materiale din care poate fi realizat costumul.

In functie de temperatura si de tipul evenimentului si al locatiei alese, materialul costumului poate varia intre in, poliester, matase si lana.

Inul este potrivit unei tinute de zi, lejere, intr-un cadru informal precum o nunta in aer liber. Urmatorul pas, ca si investitie si nivel de formalitate, ne aduce la costumul din poliester. Desi rezistent la sifonare si accesibil ca pret, poliesterul e ocolit din cauza fibrelor sintetice din care este realizat.

Materialul ideal pentru un costum rezistent si durabil este lana. Comoda, permitand respiratia pielii, dar si durabila si cu un aspect placut, lana e cea mai populara alegere in materie de costume de calitate. In functie de anotimpul in care are loc petrecerea de nunta, costumul mirelui poate fi realizat dintr-unul din cele trei tipuri de lana: High Twist, 100 sau Super 100.


Totul sta in alegeri chibzuite si cautari cu zambetul pe buze. Alegerea costumului potrivit din numeroasele oferte de costume de mire, poate fi o ocazie de a petrece timp impreuna, nicidecum o corvoada. Iar rezultatul – el pasind increzator catre tine in ziua cea mare – e nepretuit.