Pentru a fi sigura ca nu lipseste nimeni dintre cei dragi, in locul lor fiind figuri necunoscute, este indicat sa fii atenta atunci cand faci lista scurta de invitati la nunta.

Dupa ce ati incropit lista extinsa de invitati, s-ar putea sa depaseasca bugetul vostru, asa ca este momentul sa faci niste calcule pentru a sti exact numarul de invitati pentru care semnezi contractul cu sala.
  
Numarul de invitati la o nunta influenteaza costurile mai mult decat orice altceva, astfel ca trebuie sa estimezi costurile per invitat si sa stabilesti cate persoane iti permiti sa inviti, urmand ca apoi, daca este cazul, sa scurtezi lista.

Atunci cand evaluezi costurile per invitat, ia in considerare meniul, cu toate aspectele sale, de la mancare si bautura, pana la gustari, fructe si cafea.

Dimensiunea spatiului in care organizezi petrecere, dar si decorarea acestuia sunt iarasi factori de care trebuie sa tii cont atunci cand estimezi costurile. In plus, daca ai o nunta mare, gandeste-te ca, la peste 200 de invitati, vei avea nevoie de doi fotografi si doi cameramani, care sa poata surprinde intregul eveniment, costurile cu serviciile foto si video dublandu-se astfel.

Daca ai invitati din afara orasului, va trebui sa iei in considerare si cheltuielile cu transportul si cazarea lor si sa vezi exact cat si cum influenteaza acestea bugetul tau.

Nu uita ca cele mai multe sali de nunta lucreaza cu un numar minim si maxim de invitati, iar cand vei semna contractul, acesta va fi incheiat pentru un numar minim de meniuri.

Astfel, pentru semnarea contractului cu sala de nunta, va trebui sa ai doua liste: cea extinsa, cu numarul maxim de persoane, pentru a stabili capacitatea salii, dar si o lista scurta, cu un numar minim de invitati pentru a stabili contractul pentru sala.  Diferenta dintre cele doua liste, ca si numar de invitati, este, in medie de 30 de procente .

Luand in considerare toti acesti factori, va trebui sa fii pregatita pentru discutiile in familie, referitoare la scurtarea listei de invitati. Doua lucruri sunt extrem de importante atunci cand faci lista scurta de invitati: diplomatie si fermitate, astfel incat sa ramai pe pozitii in fata parintilor si viitorilor socri, fara insa a-i jigni si a crea conflicte inutile.
 
Cel mai indicat este sa discuti cu logodnicul tau si sa alegeti impreuna criteriile in functie de care scurtati lista, pentru ca totul sa fie echitabil.

Dupa ce ai incropit lista scurta principala, puteti concepe si o lista de rezerva, pe care sa o folositi in cazul in care adunati multe refuzuri din partea celor din lista principala.

Pe aceasta lista ar trebui trecute categorii de oameni care nu au niciun fel de legatura cu cei din lista principala, pentru a nu se simti jigniti daca primesc notificarile preliminare mai tarziu, dupa ce ce incepi sa primesti refuzurile celor din lista principala.

Un vechi proverb zice: “Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti”, iar macar pentru cea mai importanta zi din viata ta, este imperios sa tii cont de intelepciunea batranilor.