Dar cununia civila presupune mai mult decat o deplasare la primarie si semnarea hartiilor, iar pentru a fi pregatita trebuie sa stii ce conditii trebuie sa indepliniti si ce acte sunt necesare pentru cununia civila.

In primul rand, in Romania, trebuie sa stii ca varsta legala pentru cununia civila este de minim 16 ani la femei si 18 ani la barbati, iar ceremonia se desfasoara la Oficiul Starii Civile pe raza caruia are domiciliul sau resedinta unul dintre miri.

Inainte de programarea cununiei, trebuie sa faceti amandoi o vizita la medicul de familie sau la o clinica medicala, pentru a solicita certificatul medical prenuptial, care vi se va elibera dupa efectuarea unor analize.

Este important sa stii ca certificatul medical prenuptial are o valabilitate de 24 de ore de la eliberare, in sensul ca din momentul in care il primesti, ai la dispozitie 24 de ore pentru a te prezenta la primarie si a depune toate actele pentru casatorie.

Mai mult de atat, afla ca ceremonia nu poate avea loc mai tarziu de 14 zile de la eliberarea certificatelor prenuptiale, dar nici mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor pentru casatorie.

Astfel, cu cel mult 14 zile si cel putin 10 zile inaintea nuntii, trebuie sa faceti, impreuna, o programare la Oficiul Starii Civile, avand urmatoarele documente:
-actele de identitate valabile atat la data depunerii dosarului, cat si la data casatoriei (original si copii),
-certificatele de nastere (original si copii),
-certificatele medicale care sa contina mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori sau nu,
- daca este cazul, acte in original si copie, traduse si legalizate sau certificate de ofiterul starii civile, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare.

La dosar se pot adauga alte documente, in cazul in care exista situatii speciale, cum ar fi casatoria cu un cetatean strain, casatoria intre persoane care nu cunosc limba romana sau casatoria inainte de termenul de 10 zile. Daca ati ales sa incheiati un contract prenuptial/ conventie matrimoniala, va trebui sa anexati la dosar si acest document, incheiat in prealabil in fata unui notar public.

Pe langa aceste documente, trebuie sa atasati declaratia de casatorie, pe care o gasiti fie pe site-ul primariei, fie o primiti la fata locului, declaratie pe care trebuie sa o completati personal. Ora o stabilesti impreuna cu Ofiterul Starii Civile, asa ca incearca sa mergi cat mai devreme, pentru a avea de unde alege. Intreaba si daca au fotograful propriu si daca este obligatoriu sa folosesti serviciile lui.

Codul bunelor maniere spune ca la cununia civila tinerii merg insotiti doar de parinti si ca nu se fac invitatii speciale,  iar prietenii si rudele pot veni doar daca doresc. Lasand la o parte codul bunelor maniere, trebuie sa stii ca in ziua cununiei, vei avea nevoie de doi martori, care de obicei sunt nasii si care trebuie sa prezinte actele de identitate la sfarsitul ceremoniei.

Acum, avand toate aceste informatii despre cununia civila, esti pregatita sa infrunti birocratia cu zambetul pe buze si sa organizezi perfect momentul in care tu si sotul tau veti accepta provocarea acestui drum impreuna.