In religia ortodoxa, cununia religioasa sau taina casatoriei este una dintre cele sapte taine, iar prin savarsirea ei, barbatul si femeia se unesc in fata lui Dumnezeu, devenind iar un tot unitar, ca la inceputurile biblice si primesc binecuvantarea de a procrea.

Cununia religioasa este o alegere personala si extrem de subiectiva, iar daca ai decis sa o faci, fie pentru ca asa iti doresti, fie din respect pentru viitorul sot, parinti sau rude mai in varsta, este bine sa stii ce ai de facut.

Alegerea bisericii va fi o decizie simpla daca ai un preot preferat, poate un duhovnic la care mergi de ani de zile, dar daca nu este cazul tau, poti alege biserica in functie de gusturile personale in materie de arhitectura sau in functie de amplasarea ei in raport cu restaurantul sau casa ta.

Dupa ce ai selectat cateva biserici, iesi pe teren si cerceteaza-le, luand in considerare si numarul invitatilor, pentru ca daca spatiul este prea mic, nunta ta va semana cu ziua de Paste, cand enoriasii lesina pe rand.

Daca tot esti la detalii tehnice, poti sa intrebi si daca exista aer conditionat sau dupa caz,  sistem de incalzire si daca invitatilor mai in varsta li se permite sa stea jos pe perioada ceremoniei. Afla si daca este permis fotografiatul cu blitz, pentru ca daca sunt picturi vechi nu va fi permis, iar fotograful va avea nevoie de lumini aditionale.

Dupa ce ai facut o lista scurta cu bisericile potrivite, discuta cu preotii, verifica disponibilitatea lor in ziua nuntii tale si dupa ce te-ai hotarat, stabileste si ora exacta. Afla cat dureaza oficierea unei cununii religioase si ce se intampla daca cea de dinainte se prelungeste.  Tot cu preotul vei putea discuta si detalii despre decoratiunile si aranjamentele bisericii pentru un astfel de eveniment.

Unele biserici au corul propriu, dar daca preferi un cor anume, intreaba daca este permis sa il aduceti.

Desi in presa au aparut articole privind introducerea, in sfarsit, a unei taxe fixe pentru casatorie incepand cu 2011, site-ul BOR , Biserica Ortodoxa Romana, nu ofera astfel de informatii, astfel ca e preferabil sa intrebi preotul despre existenta unei taxe sau daca aceste contributii sunt, ca pana acum, “benevole”.

Pentru cununia religioasa ortodoxa, afla ca ambii miri trebuie sa fi fost botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe, iar daca unul dintre voi este de alta religie, trebuie obtinuta aprobarea Episcopului sau a preotului paroh.

De asemenea, nasii trebuie sa fi fost botezati si cununati in cadrul Bisericii Ortodoxe, iar mirii nu trebuie sa fie inruditi sau incuscriti, dar si sa nu fi fost cununati religios mai mult de trei ori. Daca exista o situatie speciala, nu te panica, ci discuta cu preotul, pentru ca desi nu pare, Biserica Ortodoxa Romana este maleabila si gaseste solutii, precum oficierea unei logodne in cazul in care nasii nu sunt casatoriti.

Inainte de cununia religioasa, tu si viitorul tau sot trebuie sa va spovediti si sa va  impartasiti, iar in functie de preot, acelasi lucru s-ar putea sa fie necesar si pentru nasi si parinti.

In ziua nuntii, nu uita certificatul de casatorie civila, certificatele de botez, verighetele, vin, piscoturi si doua lumanari de cununie.

Daca ai ales cu grija si daca preotul are har, cununia religioasa iti va ramane in suflet pentru multa vreme.