Dincolo de valoarea sentimentala, data nuntii reprezinta un element cheie in organizarea nuntii, astfel ca este important sa stii ce factori trebuie sa iei in considerare atunci cand stabiliti data.

Daca visezi la o nunta in aer liber, inconjurata de verdeata, ciripitul pasarilor si miresme imbietoare, va trebui sa te ghidezi in alegerea perioadei, dupa anotimp.

Stii bine ca barbatii au fost construiti cu un spatiu limitat pentru stocarea datelor importante, asa ca pentru a-i face viata mai usoara viitorului sot, poti alege o zi deja speciala cum ar fi,  una din zilele voastre de nastere, cea in care v-ati sarutat pentru prima oara sau o data usor de retinut, precum 11.11.2011. 

Atunci cand alegi data nuntii, ia in calcul si eventuale deplasari in interes de serviciu deja stabilite, perioade de concedii, sesiuni de examene, disponibilitatea nasilor, a furnizorilor, dar si existenta altor evenimente ale prietenilor sau rudelor apropiate.

Trebuie sa te gandesti si cat de repede vrei sa faci nunta, mai ales daca esti insarcinata, dar si cat timp vrei sa aloci organizarii, luand in considerare ca, pentru o nunta cu multi invitati vei avea nevoie de aproape 12 luni.

Tine cont ca cele mai aglomerate luni din an pentru organizarea nuntilor sunt iunie, iulie si august, astfel ca va fi destul de dificil sa gasesti un local liber in aceasta perioada. 

Restul lunilor sunt mai aerisite, iar daca nu esti superstitioasa, poti alege linistita si luna mai,  mai putin cautata, din cauza prejudecatii conform careia, casatoriile oficiate in mai  aduc ghinion.

Gandeste-te si la buget tinand seama de faptul ca zilele de sambata, fiind cele mai populare, presupun un buget mai mare, dar sunt si primele care se ocupa.

Ia in considerare si zilele de vineri si duminica, precum si varianta unei nunti care sa se desfasoare ziua, pentru ca nu doar ca vei gasi mai multe sali disponibile, dar si costurile ar putea scadea semnificativ.

Nu uita ca majoritatea localurilor pot gazdui evenimente aproape in orice zi a saptamanii, iar daca profesia voastra sau a celor mai multi dintre invitati intra in categoria artistilor care profeseaza in week-end, poti alege o zi din timpul saptamanii.

Cu aceste criterii in minte, daca vreti sa va celebrati uniunea si prin cununie religioasa, consulta calendarul ortodox, pentru a vedea cand nu se fac nunti. Ia in considerare zilele de post dar si sarbatorile legale, cum ar fi 1 mai, cand nimeni nu lucreaza si zilele dedicate indragostitilor, Dragobetele sau Valentine’s Day, care sunt mult mai aglomerate.

Fixeaza data nuntii, dar pregateste si doua-trei variante de rezerva, in cazul in care te vei indragosti de o sala de nunta, dar care nu este libera in ziua propusa initial.

Momentul in care stabilesti cu exactitate data nuntii este si cel in care constientizezi cel mai bine ca visul incepe sa se transforme in realitate si ca acum mai trebuie doar sa stabilesti toate detaliile pentru ca ziua cea mare sa fie perfecta.