Pentru a fi sigura ca filmarea nuntii tale se va incadra in categoria “romantic” si nu in cea “horror”, cel mai indicat ar fi sa mergi pe mana unui cameraman de nunta profesionist si nu a vecinului de la sapte, care filmeaza din cand in cand pasarile din balcon.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca exisa mai multe stiluri de filmare nunta: stilul documentar, echivalentul celui fotojurnalistic din fotografie, stilul cinema, prezentat intr-un mod dramatic, ce scoate in evidenta anumite momente, stilul “storytelling”, in care imaginile sunt insotite de nararea mirilor si stilul traditional, care duce spre un stil amatoricesc si foarte putin editat.

Dupa ce ai aflat ce stil ti se potriveste, poti sa incepi cautarile atat in online, cat si cerand recomandari ale prietenilor sau ale furnizorilor deja contractati. Una dintre cele mai bune surse de recomandari poate fi fotograful, care sigur are astfel de colaboratori si avand in vedere ca vor incerca sa surprinda aceleasi momente importante, ideal ar fi sa mai fi colaborat, astfel incat sa nu se “calce pe picioare”.

De asemenea, cei de la restaurantul unde va avea loc petrecerea, pot avea cameramani de nunta cu care colaboreaza in mod constant, avantajul fiind ca vei putea sa vezi o filmare de nunta chiar de la locul cu pricina si sa-ti faci o idee foarte clara despre cum va arata filmul nuntii tale.

Dupa prima tura de vizionat portofolii online, sigur te va interesa si pretul unui cameraman pentru nunta, iar pentru a-ti face o idee generala, trebuie sa stii ca, pentru serviciile foto si video de nunta, se aloca 10 pana la 20% din buget.

Pretul unui cameraman de nunta profesionist include atat analiza pre-eveniment, filmarea nuntii, cat si servicii de post-procesare: montaj, editare, sincronizare si coloana sonora.

Acesta variaza in functie de mai multe criterii, incepand cu experienta cameramanului, numarul de ore pe care le va petrece la nunta ta, precum si versiunea produsului final livrat: suport de stocare, numar de copii, durata filmului, crearea unui videoclip cu cele mai importante momente, slideshow sau rezumat al nuntii.

Ca si in cazul fotografului, va trebui sa tii cont ca pretul poate creste daca oficierea cununiei civile este in alta zi decat cea a cununiei religioase. Costurile cresc pentru cei care angajeaza doi cameramani pentru prima parte a zilei, care sa filmeze pregatirea fiecaruia in parte, urmand ca apoi sa ramana un singur cameraman pentru restul evenimentului.

Tinand seama de aceste criterii, traseaza o lista scurta cu cei pe care ii consideri potriviti, stabileste o intalnire personala cu ei si nu uita sa iei in considerare si comunicativitatea cameramanului, pentru ca el va fi prezent pe toata durata nuntii, iar o comunicare buna este absolut necesara.

Camera de filmat va fi martorul obiectiv al nuntii tale, va surprinde toate emotiile, starile si trairile voastre din acea zi si le va reda intact, neviciate de timp, de fiecare data cand vei revedea filmarea de nunta.

Stop!