Dar pentru ca aceste momente sa existe intr-adevar in albumul tau de nunta, va trebui sa evaluezi cu grija portofoliile posibililor fotografi de nunta, luand in considerare mai multe criterii.

Dupa ce te-ai hotarat asupra stilului de poze pe care il doresti: traditional, fotojurnalistic, glamour sau amestecat, trebuie sa stii ca cei mai multi fotografi de nunta vor avea in portofoliu poze din toate stilurile, insa vei recunoaste stilul de baza al fiecaruia, inca de la documentarea online, dupa modul in care pune accentul pe un tip de fotografie sau altul.

Daca in prima faza iti poti face o idee despre stilul fotografului si calitatea imaginii  vizualizand portofoliul online, cand te intalnesti cu cei pe care i-ai selectat, roaga-i sa-ti prezinte albume intregi cu poze de la nunti si sedinte foto, pentru ca la urma urmei, tu iti doresti un album complet, nu doar zece poze foarte bune. Este indicat ca albumele cu fotografii de nunta sa fie din ultimul an, deoarece numarul solicitarilor este un indicator clar al talentului.

Daca are poze din locatiile alese de tine, caci iti va fi cu atat mai usor sa vezi daca a reusit sa puna in valoare aspectele pozitive si sa estompeze eventualele imperfectiuni.

Urmareste atat prezenta tuturor momentelor cheie din desfasurarea nuntii, cat si trairile persoanelor surprinse in acele momente, dar si incadrarea lor in timp si spatiu.

Natura statica este un alt detaliu care te va ajuta sa evaluezi portofoliile diversilor fotografi profesionisti: modul in care au surprins aranjamentele florale, elementele arhitecturale ale locatiilor, voalul ori hainele pe umeras, iti va spune multe despre atentia pe care respectivul fotograf o acorda detaliilor si daca reuseste, prin arta lui, sa puna in valoare simple obiecte si sa incadreze povestea in decorul aferent.

Fii atenta si la modul in care a surprins miresele, deoarece viziunea pictorilor si a fotografilor profesionisti asupra corpului unei femei poate fi uneori mai “artistica” decat este cazul, scotand in evidenta vreun mic defect pe care acestia il considera adorabil, dar pe care tu il urasti si o data cu el si pe stramosii de la care l-ai mostenit.

Incearca totodata sa vezi daca exista diferente intre pozele facute in exterior si cele din interior, unde lumina este diferita, iar astfel iti vei da seama si de profesionalismul sau, nu doar de talentul artistic.

Cand evaluezi portofoliul unui fotograf de nunta, ia in calcul si raportul dintre numarul de fotografii alb-negru si cele color, caci un numar mare de poze alb-negru poate fi semnul unei editari masive, pentru a masca tehnici gresite de captare a imaginii. Chiar daca este doar un stil si nu o incercare de mascare a erorilor, sigur nu vei fi muncit sa stabilesti cromatica nuntii degeaba, fara a vrea sa o revezi peste ani.

Toate aceste criterii te vor ajuta sa le evaluezi corect portofoliile fotografilor de nunta si te vor apropia cu inca un pas de fotograful care va imprima in istorie opera ta de arta: ziua nuntii.