Daca initial invitatia la nunta era facuta public prin intermediul crainicilor, care pofteau intreaga comunitate la marea sarbatoare, in Evul Mediu, cand nunta s-a transformat intr-un eveniment la care participau numai cei invitati special, s-a trecut la invitatii de nunta scrise.

Dat fiind faptul ca analfabetismul era in floare in acea perioada, respectivele invitatii de nunta erau scrise de cei mai invatati, in special de catre calugari, si pecetluite cu sigla casei respective.

Incepand cu inventarea presei tipografice, tiparirea invitatiilor de nunta a evoluat semnificativ, astazi existand o intreaga industrie, ce iti ofera o diversitate uimitoare de modele de invitatii de nunta.

Tocmai din cauza acestei diversitati, inainte sa alegi invitatiile pentru nunta, trebuie sa stii ce aspecte sa iei in considerare. Dincolo de buget, gusturile personale, tematica nuntii si paleta de culori, cele mai importante aspecte sunt: formatul invitatiei, tipul hartiei si calitatea acesteia, fontul, tipul de imprimare si caligrafia.

Prima data, alege formatul invitatiei, care poate fi standard, pe o foaie patrata sau dreptunghiulara, cu doua file, probabil cel mai popular format, cu trei file, daca vrei sa incluzi mai multe informatii sau formatul papirus, daca se preteaza tematicii.

Tipul de hartie ales si metoda de imprimare merg mana in mana, deoarece pentru fiecare metoda de imprimare - tipar plan, tipar inalt, gravare sau imprimare la cald – este nevoie de un anumit tip de hartie.

Aspectul literelor folosite va vorbi invitatilor cel mai bine despre stilul nuntii, personalitatea voastra si despre tematica aleasa.

Caligrafia manuala este o moda folosita mai ales in America, dar pentru a-ti pune amprenta, poti alege caligrafie digitala pentru invitatii, pastrand scrisul de mana pentru numele si adresele de pe plicuri, dar doar daca invatatoarea nu-ti spunea ca “scrii cu picioarele”.

Daca textul clasic nu este pe gustul tau, urmeaza sa-ti aduni toata puterea creativa pentru a incropi un mesaj original, in ton cu tematica si care sa contina urmatoarele informatii: numele parintilor, ale nasilor si ale voastre, data, numele primariei, al bisericii si al salonului, orele exacte la care incep ceremoniile, precum si tipul de tinuta, daca este cazul.

Ideal ar fi sa ai loc si pentru adresele exacte, iar in cazul invitatiilor pliate in trei, poti include chiar si o harta, pentru o orientare mai buna.

Fie ca alegi din modelele de invitatii de nunta existente pe piata, fie ca gasesti un designer care sa creeze modelul pe care ti-l doresti, inainte de a confirma “bunul de tipar”, cere varianta finala pe hartie si verifica cu atentie toate detaliile.

Atunci cand stabilesti bugetul si faci comanda, nu uita ca numarul de invitatii se raporteaza la numarul de cupluri si nu la numarul de oaspeti, dar comanda si cateva in plus, in caz ca ai uitat pe cineva.

Invitatiile de nunta se trimit cu aproximativ doua luni inainte de eveniment, mentionand data pana la care pot confirma participarea, de obicei aproximativ trei saptamani inainte de nunta.

Tot in aceasta sectiune iti vom prezenta si cele mai ingenioase modele de invitatii de nunta, care sa starneasca interesul oaspetilor si sa-i faca sa astepte cu nerabdare evenimentul.