Fie ca organizezi o nunta cu dar ori fara, toti invitatii vor dori sa contribuie cumva la intarirea bazei pe care ati decis sa o puneti ori sa-si exprime fericirea si recunostinta ca i-ati dorit alaturi de voi in aceasta zi speciala, asa ca va vor coplesi cu diverse cadouri de nunta.

Traditia de a oferi tinerilor miri cadouri de nunta merge mult inapoi in istorie, initial, insurateilor oferindu-li-se la inceput de drum, daruri in mancare, apoi vite si ulterior bani, ca sa isi intemeieze propria casa.

Pe meleagurile autohtone se practica, pe langa darul in bani, ce acopera cheltuielile “tacamului” si oferirea unor cadouri practice de “casa noua”, care, de obicei, constau in produse de uz casnic, de la cuptoare cu microunde, pana la celebrele seturi de cesti de cafea.

Intentiile oaspetilor sunt onorabile, desi cadourile sunt total impersonale, dar ce te faci cand la sfarsitul zilei observi ca ai sapte cuptoare cu microunde, cinci mixere si zece seturi de farfurii, dintre care trei sunt identice?

Raspunsul la intrebare l-au gasit mai practicii americani, in 1924, cand au infiintat un magazin special pentru cuplurile logodite, unde acestia se puteau inregistra, stabilind o lista cu darurile pe care si le-ar fi dorit, iar ulterior, indicau oaspetilor, adresa magazinului de unde acestia le puteau achizitiona cadourile.

Desi criticate chiar si astazi, fiind considerate nepoliticoase sau de-a dreptul grosolane,  listele de cadouri de nunta au devenit totusi din ce in ce mai populare, moda extinzandu-se si in Europa si fiind apreciata atat de miri, caci darurile nu se mai repetau, dar si de invitati, caci nu mai pierdeau timp incercand sa intuiasca ce si-ar dori sa primeasca tinerii casatoriti.

De ceva vreme, conceptul a fost introdus si in Romania, prin intermediul catorva magazine, care au dezvoltat aceasta practica, atat de convenabila pentru ambele tabere, astfel ca, daca esti adepta acestui trend, poti adopta lista de cadouri pentru nunta ta.

Evident ca fiind un concept nou, te intrebi cum ii poti directiona pe oaspeti catre un astfel de magazin, fara a parea nepoliticoasa, iar cel mai important lucru este sa o faci cu discretie. In niciun caz nu trebuie sa ii anunti tu de existenta listei de cadouri ori sa specifici acest lucru in invitatii.

Cel mai indicat este sa lasi coordonatele acestui magazin parintilor vostri, caci de cele mai multe ori, ei vor fi cei interogati de catre oaspeti despre posibilele lucruri de care aveti nevoie prin casa sau pe care vi le-ati dori in dar.

Evident ca vor exista si invitati care vor dori sa iti ofere altceva decat ce ai trecut pe lista de cadouri de nunta, fie pentru ca ceea ce considera ei potrivit nu se regaseste pe lista ta, fie pentru ca sunt adeptii magiei cadoului surpriza, care poate fi extrem de placuta, mai ales daca si nimeresc ceva pe gustul tau.

Intr-un final, nu uita inteleapta zicala “Calul de dar nu se cauta la dinti”!