Dar pentru ca faldurile sa fie intr-adevar incantatoare si nu rebele si neascultatoare, punandu-ti piedica in gloriosul tau moment, atunci cand alegi rochia de mireasa, este indicat sa fii familiarizata cu diferitele tipuri de materiale pentru rochii de mireasa, mai ales ca materialul este cel care va determina forma, textura si stralucirea rochiei, dar si pretul.

1. Matasea – a fost si ramane unul dintre materialele preferate de mirese, atat datorita stralucirii discrete, cat si datorita ideii de lux pe care o imprima. Matasea folosita pentru rochiile de mireasa variaza in functie de greutate, textura si pret si poate fi gasita sub mai multe forme:
-Matasea Dupion – este o versiune texturata a matasii, fiind mai putin lucioasa si mai putin costisitoare;
-Satungul – este versiunea mai grea a matasii Dupion, fiind utilizat la modele mai elaborate, avand o textura neregulata, cu dungi;
-Matasea fai – este o tesatura deasa cu dungi subtiri, transversale si poate destul de scumpa, fiind folosita pentru modele complexe si de lux;
-Matasea Mikado – este una dintr versiunile cele mai folosite ale matasii, fiind mai grea decat matasea propriu zisa, prin urmare cazand mai frumos pe corp.

2. Satinul – este unul dintre preferatele designerilor atunci cand vine vorba de materiale pentru rochii de mireasa, fiind un mix de matase si fibre sintetice si care se prezinta in mai multe variante:
-Charmeuse – un satin usor, fluid, care iti va imbratisa corpul cu atingerea sa fina si stralucirea delicata;
-Satinul cu doua fete este mai greu si mai scump, fiind  considerat o tesatura de lux;
-Satin Duchesse  - este mai putin stralucitor, fiind un mix de matase si poliester.

3. Sifon sau Chiffon – este un material delicat, usor, dar ferm si desi este folosit pentru confectionarea manecilor sau esarfelor, poate fi folosit cu succes si pentru o rochie de mireasa, daca nunta este in aer liber.

4. Crepul – poate fi confectionat din lana sau matase, pentru rochii de mireasa fiind folosita versiunea de matase, fiind un material usor si subtire, texturat.

5. Organza – tesatura lucioasa, este preferata pentru fustele ample, datorita rigiditatii sale, care pastreaza forma si ofera volum.

6. Taftaua – poate fi din matase sau fibre sintetice, este lucioasa si are un fosnet specific. Dezavantajul ei este ca se sifoneaza destul de usor.

7. Tulul – este un material translucid si usor, scrobit din matase, ceea ce-l face destul de aspru pentru piele, fiind nevoie sa fie purtat peste un jupon. Este folosit de cele mai multe ori pentru voaluri.

8. Voalul – delicat si transparent este folosit pentru maneci sau diverse completari ale rochiei.

9. Brocartul
– este o tesatura grea, preferata ca material pentru rochii de mireasa in anotimpurile reci si care creaza un aer regal.

10. Damascul – este similar brocartului, insa este mai usor decat acesta.

11. Catifeaua – este la fel, un material potrivit pentru nuntile din sezonul rece, fiind un material mai gros si mai rigid, care insa ofera somptuozitate.

12. Dantela este unul dintre cele mai pretentioase materiale pentru rochii de mireasa, asa ca, alegerea unei rochii de mireasa din dantela depinde foarte mult de stilul nuntii, insa in general, este folosita mai mult pentru accesorii.