In functie de locatia aleasa pentru petrecere, va trebui sa alegi un meniu de nunta, fie din oferta restaurantului, fie din cea a firmei de catering, daca de exemplu alegi sa faci nunta la cort.


Dar cum faci un meniu de nunta astfel incat sa fie potrivit pentru nunta ta, pe placul invitatilor, indestulator si totusi potrivit bugetului tau?

Pentru inceput, trebuie sa stii ca in Romania, clasicul meniu de nunta include patru feluri de mancare:  aperitiv, peste, sarmale si friptura, urmand ca de aici sa faci variatii pe tema, in functie de anumite criterii.

Atunci cand alegi din varietatea de meniuri de nunta, ia in considerare atat locatia, cat si tematica nuntii, pentru ca un berbecut la protap sigur nu se va potrivi cu o nunta in stil “glamour”.

Va trebui sa tii cont si de anotimpul in care se desfasoara nunta, mai ales atunci cand alegi meniul de bauturi, pentru ca, daca vara mai multe beri sunt binevenite, iarna, tariile sunt mai apreciate.

De asemenea, trebuie sa te gandesti si la tipologia invitatilor dar si sa faci o statistica in functie de varsta, pentru ca daca iti doresti un meniu mai sofisticat, matusa de la tara s-ar putea sa nu-l aprecieze.


Dupa ce ti-ai facut o idee destul de clara despre ce ar trebui sa contina meniul de nunta, consulta ofertele  restaurantului sau ale firmei de catering si ai in vedere si gramajele produselor oferite.

Portiile de mancare sunt de obicei destul de generoase, motiv pentru care, se pot intampla doua lucruri neplacute: va ramane foarte multa mancare, ce se va arunca la final sau cei care vor manca tot din farfurie, abia vor mai putea respira si nu se vor mai incumeta pe ringul de dans.

Pentru a evita aceste situatii, poti incerca sa renunti la unul dintre clasicele feluri de mancare, dar s-ar putea sa auzi mai tarziu comentarii rautacioase la adresa generozitatii tale. Si atunci cum faci sa creezi un meniu de nunta echilibrat, astfel incat sa scapi si cu obrazul curat dar si sa ai invitati dinamici, care danseaza toata noaptea?

Ei bine, poti incerca sa negociezi un meniu care sa includa gramaje mai mici pentru mancare, iar diferenta de pret sa fie folosita pentru bauturi mai multe sau mai fine.

Pe langa felurile principale, cele mai multe meniuri de nunta includ si piscoturile pentru sampanie, fructe, cafea, capucino, alune, covrigei sau alte gustari de gen si tort.

Bauturile racoritoare trebuie sa includa apa plata si minerala, sucuri acidulate si naturale, iar bauturile alcoolice trebuie sa fie cat mai diverse, dar neaparat potrivite cu felurile de mancare servite si cu momentele speciale. In acest sens, ai grija ca sampania de la inceput sa fie seaca, pentru a nu strica apetitul invitatilor, iar cea servita la tort sa fie dulce.


Atunci cand faci meniul de nunta, ia in considerare si posibilitatea ca unii dintre invitati ar putea fi vegetarieni sau alergici la anumite produse.

Un meniu de nunta ales cu stil va incununa petrecerea nuntii tale si o va transforma intr-una memorabila.