Indiferent de ce motiv te mana sa te gandesti daca si ce obiceiuri de nunta sa respecti, este bine sa ceri si acceptul celor care va vor insoti, respectiv cavalerilor si domnisoarelor de onoare, pentru ca si ei sunt implicati direct in cateva dintre obiceiurile de nunta.
 
Vestimentatia insotitorilor de nunta
Un prim obicei, care nu este romanesc, dar care a fost preluat in ultimii ani, spune ca vestimentatia insotitorilor de nunta trebuie sa fie identica sau foarte asemanatoare cu a mirilor. Obiceiul are radacinile in vremurile in care mirele isi rapea iubita, iar cavalerii si  domnisoarele de onoare se imbracau identic pentru a-i induce in eroare pe urmaritori.

Revenind la obiceiurile de nunta romanesti, trebuie ca viitorul tau sot sa-si anunte cavalerii de onoare ca in ziua nuntii ei vor porni alaiul la ora stabilita, insotiti sau nu de lautari, dupa cum ti-e voia si se vor opri la locuinta viitorului tau sot, care-i asteapta neaparat nebarbierit.

Barbieritul mirelui
Cavalerul de onoare il va barbieri cu atentie si de preferat cu un aparat electric, pentru a evita accidentele, timp in care mirele va tine sub picior banii pe care trebuie sa-i plateasca celui care l-a transformat in barbat. Barbieritul mirelui simbolizeaza trecerea iubitului tau de la copilandru la barbat si evident un astfel de serviciu trebuie recompensat corespunzator.

Ceilalti cavaleri de onoare vor incerca sa-i fure banii de sub picior, iar daca vor reusi, te vei marita cu un copilandru, pentru ca pierderea banilor echivaleaza cu ratarea sansei de a deveni barbat.

Gatitul miresei
Pe de alta parte, domnisoarele de onoare trebuie sa stie de la inceput ca obiceiul este ca ele sa te ajute sa te “gatesti” de nunta, pentru ca in curand mirele va veni cu nasii si intregul alai.

Obiceiul vine din vremurile in care strangerea corsetului, imbracatul rochiei de mireasa si impletiturile din par durau si cateva ore si mireasa avea nevoie de ajutor pentru a reusi, iar aceasta “onoare” revenea domnisoarelor de onoare.

In ziua cea mare, dupa ce make-up artistul si hair-stilistul isi vor termina munca, nu le va mai ramane aproape nimic de facut domnisoarelor de onoare, decat sa-ti aranjeze voalul ca pozele sa iasa perfecte.

Ele vor deveni mai utile o data ce a ajuns alaiul, obiceiul fiind ca domnisoarele de onoare sa prinda cocardele in pieptul invitatilor.

Intrarea in biserica si in sala de nunta
Un alt obicei de nunta romanesc spune ca tinand lumanarile in mana, cavalerul si domnisoara de onoare vor deschide drumul catre biserica, vor intra primii in biserica, vor tine lumanarile pe tot parcursul slujbei religioase si vor inconjura masa, alaturi de miri, nasi si preoti.

Sirul de obiceiuri de nunta in care sunt implicati insotitorii nu se opreste aici, caci, apoi, cavalerul si domnisoara de onoare vor iesi ultimii din biserica si vor intra apoi primii in restaurant, cu lumanarile aprinse.