Doar ca schimbarile nu vor fi doar de perceptie a vietii si de ordin emotional, ci vor include si schimbari in actele de identitate, daca ati decis sa va schimbati numele in momentul casatoriei. Inainte de a schimba actele dupa casatorie, nu uita sa iei in considerare rezervarile pentru luna de miere, pe care poate le-ai facut pe numele de dinainte de casatorie.

Cu siguranta ca inainte de casatorie ati discutat aspectul schimbarii sau pastrarii numelui, legislatia romana permitand trei variante: numele unuia dintre voi, ale ambilor reunite in ce ordine doriti voi sau fiecare putandu-si pastra numele de dinainte de casatorie. Daca alegeti ultima varianta, copiii vor lua numele tatalui.

Schimbare buletin/carte de identitate dupa casatorie
In termen de 15 zile de la data casatoriei, va trebuie sa mergeti personal la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, avand urmatoarele documente:

1. cerere tip
2. vechea carte de identitate si cartea de alegator, daca este cazul
3. certificatul de nastere original si copie
4. certificatul de casatorie original si copie
5. daca este cazul, certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
6. documentul care atesta adresa de domiciliu. Daca imobilul nu este proprietate personala, gazduitorul trebuie sa fie prezent la depunerea actelor si sa completeze o declaratie de primire in spatiu.
7. chitanta pentru suma de 7 lei, reprezentand contravaloarea cartii de identitate, achitata la CEC
8. timbru fiscal sau chitanta  reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei, achitata la CEC.

Termenul de solutionare a cererilor pentru eliberarea cartii de identitate este pana la 30 de zile.

Schimbare permis de conducere dupa casatorie
Dupa schimbarea cartii de identitate, va trebui sa faceti o vizita, avand urmatoarele documente, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule, pentru a va schimba permisele de conducere, eliberarea acestuia durand aproximativ 2 ore:
 
1. fisa detinatorului permisului de conducere – care poate fi completata si de mana
2. actul de identitate original si copie
3. permisul de conducere a carui preschimbare se solicita
4. certificat de casatorie, original si copie
5. fisa medicala tip, original si copie, eliberata de o unitate medicala autorizata, daca vechiul permis a expirat
6. dovada platii contravalorii permisului de conducere – 68 RON, CEC sau BCR

Schimbare pasaport dupa casatorie
Dupa schimbarea numelui la casatorie, iti poti schimba si pasaportul la Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor, dar nu te grabi, mai ales daca aveti rezervarile facute pentru luna de miere, pe numele de dinaintea casatoriei.

1. cerere
2. cartea de identitate original si copie
3. pasaportul anterior
4. certificatul de casatorie original si copie
5. fotografii – se efectueaza la ghiseu
6. dovada in original, a achitarii taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului simplu electronic (32 RON - taxa consulara, CEC sau trezorerie si 244 RON - costul pasaportului, CEC) sau a pasaportului simplu temporar (32 RON - taxa consulara, CEC, 84 RON - costul pasaportului, CEC si 100 RON la CEC sau trezorerie – tarif suplimentar, intrucat pasaportul simplu temporar se elibereaza in maxim 3 zile lucratoare. Dovezile trebuie completate pe numele titularului.

Dupa schimbarea actelor dupa casatorie, daca tot sunteti in lupta cu birocratia, nu uitati de conturile bancare, contractele de colaborare, actele firmei daca sunteti actionar, actele casei si ale masinii, dar si abonamentele telefonice ori casnice.