Totul va parea mai real, o data ce veti trece numele castelului in care locuiti pe cartile de identitate, asa ca, pentru a fi pregatiti pentru lupta cu birocratia, este indicat sa stiti ce documente trebuie sa pregatiti pentru schimbarea domiciliului in buletin.

Legea spune ca in termen de 15 zile de la data mutarii la noul domiciliu, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor, pentru eliberarea unei noi carti de identitate.

Chiar daca locuiti impreuna de ceva vreme, probabil ca nu v-ati schimbat inca adresa de  domiciliu in cartea de identitate, iar daca vreti sa o faceti acum, iata ce documente sunt necesare, in original si copie:

1. cerere pentru eliberarea actului de identitate
2. actul de identitate actual si cartea de alegator, daca este cazul
3. certificatul de nastere
4. certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, daca este cazul
5. documentul care atesta adresa de domiciliu, iar daca solicitantul nu este proprietarul imobilului, este necesara prezenta gazduitorului care va completa o declaratie de primire in spatiu
6. chitanta reprezentand contravaloarea cartiii de identitate – 7 lei
7. timbru fiscal sau chitanta reprezentand contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 4 lei

In cazul in care schimbarea domiciliului se face din strainatate in Romania, sunt necesare documente suplimentare, in original si copie, totalitatea acestora cuprinzand:

1. cerere pentru eliberarea actului de identitate, ca urmare a schimbarii domiciliului din strainatate in Romania
2. certificatul de nastere
3. certificatul de casatorie
4. certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, daca este cazul
5. documentul care atesta adresa de domiciliu si documentul care atesta adresa de domiciliu, iar daca solicitantul nu este proprietarul imobilului, este necesara prezenta gazduitorului care va completa o declaratie de primire in spatiu
6. pasaportul romanesc, valabil sau expirat ori certificatul constatator privind dobandirea cetateniei romane, emis de Ministerul Justitiei sau de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, din strainatate; sunt necesare fila informatizata si filele destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera
7. actul de identitate si/sau pasaportul, eliberate de autoritatile straine
8. chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate – 7 lei
9. timbru fiscal sau chitanta reprezentand contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 4 lei
10. chitanta CEC, privind achitarea taxei pentru restabilire, in valoarea de 41 lei

Inainte de a schimba domiciliul in buletin/carte de identitate, ganditi-va la toate contractele pe care le aveti incheiate cu diversi furnizori pe adresa actuala, incepand de la furnizorii de servicii casnice si pana la banci si interesati-va daca si cum va afecta aceasta schimbare contractele detinute.

Termenul legal de solutionare pentru eliberarea unui noi carti de identitate este de pana la 30 de zile de la data depunerii cererii, dar poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de catre seful serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor.

De-acum, postastul, care suna intotdeauna de doua ori, va suna in acelasi loc pentru amandoi.