Si pentru ca albumul de nunta sa reflecte povestea pas cu pas si sa reziste numeroaselor rasfoiri de-a lungul anilor, atunci cand te intalnesti cu un fotograf profesionist este indicat sa acoperiti toate aspectele importante, pentru ca totul sa se desfasoare ca la carte.

Dupa ce ai evaluat portofoliul respectivului fotograf profesionist si dupa ce te-ai lamurit cu privire la personalitatea lui, afla detaliile practice legate de oferta sa: cate ore sunt incluse in pachetul lui, daca este dispus sa faca ore suplimentare si care este tariful pentru acestea.

Afla si daca in oferta este inclusa sedinta foto TTD (Trash The Dress), dar si fotografiile de proba, facute inainte de nunta, eventual cand mergi sa probezi rochia de mireasa.

De asemenea, intreaba si daca editarea fotografiilor este inclusa in pret, daca poti participa la selectia pozelor, cat dureaza pana primesti albumul de nunta, cate fotografii va include, daca vor fi si poze alb-negru si in ce procent. Afla in ce conditii se pot realiza albume suplimentare, eventual de dimensiuni mai mici, pe care sa le oferi cadou nasilor, bunicilor sau prietenilor apropiati. Tot cu aceasta ocazie, intreaba si daca invitatii isi pot comanda copii direct de la studio, ceea ce te-ar scuti pe tine de un efort in plus.

Afla daca exista un numar minim de fotografii care trebuie imprimate, daca le vei primi si pe suport digital, dar si daca ai mai multe optiuni in ceea ce priveste tipul hartiei folosite pentru imprimare si design-ul albumului.

Intreaba-l daca a mai facut fotografii in biserica si localul alese de tine, iar daca nu, stabiliti daca va vizita locatiile pentru a vedea daca exista restrictii, daca sunt necesare lumini suplimentare, precum si daca el se va ocupa de procurarea lor si daca exista o taxa suplimentara in acest caz.

In cazul in care va fi insotit de un asistent, intreaba-l care este rolul acestuia, iar daca si asistentul va face fotografii, roaga-l sa-ti arate si cateva albume de-ale lui.

Cum “paza buna trece primejdia rea”, intreaba-l ce se intampla in cazul in care se imbolnaveste si nu poate ajunge la nunta ta, daca mai colaboreaza cu altcineva care l-ar putea inlocui in caz de urgenta si cere sa vezi si portofoliul posibilului inlocuitor.

Afla care este avansul pe care trebuie sa-l achiti, cand trebuie achitata diferenta, dar si care este politica lui in cazul schimbarii datei sau anularii evenimentului. Un alt aspect important in discutia cu un fotograf profesionist il reprezinta drepturile de autor, iar prin contract va trebui sa stabiliti daca are sau nu dreptul sa publice fotografiile de la nunta voastra.

Toate aceste lucruri pe care le discutati trebuie sa se regaseasca in contract, iar atunci  cand semnezi, in cazul in care studioul foto are mai multi fotografi, ai grija sa fie specificat numele fotografului cu care ai discutat si sa existe si clauze clare de reziliere.

De acum, ramane doar sa scrii povestea nuntii de la cap la coada, organizand celelalte activitati, pentru ca fotograful de nunta sa o poata suprinde in toata splendoarea ei.