Daca bugetul iti permite si pe langa DJ sau formatie, iti doresti sa le faci invitatilor tai o supriza de proportii, iata tot ceea ce trebuie sa stii despre cautarea si contractarea unor solisti sau trupe de muzica celebre pentru nunta ta.

Inainte de a incepe cautarile, trebuie sa stii ca astfel de muzicieni au programe de aproximativ 45 de minute, in anumite cazuri avand pana la trei astfel de programe, insa pretul va creste in consecinta.

Fie ca ai cateva trupe de muzica sau solisti preferati, fie ca iti doresti sa fie un moment special pentru parintii ori nasii tai sau este doar extravaganta pentru ca toata lumea sa isi aduca aminte de nunta ta, trebuie mai intai sa stii ce gen de muzica vrei.

Dupa ce ai facut o lista scurta cu cei la care te gandesti, trebuie sa stii ca majoritatea agentiilor de impresariat colaboreaza cu aproape toti artistii din Romania, preturile pentru clienti fiind in principiu aceleasi indiferent de agentie, iar comisionul agentiilor fiind perceput de la artist si nu de la client.

Pe site-urile cantaretilor si trupelor de muzica celebre vei gasi, pe langa inregistrari video unde le poti evalua prestatia live, un numar de telefon, adresa de e-mail ori un link spre agentia de impresariat cu care colaboreaza, astfel ca la o simpla cautare online vei gasi toate datele de contact necesare.

Profesionalismul unei agentii poate fi evaluat inca de la prima privire pe site, urmata de promptitudinea si disponibilitatea acestora de a stabili o intalnire si de a semna un contract.

Pretul unor astfel de trupe romanesti de muzica este direct proportional cu notorietatea acestora, cu numarul de membri ai trupei si lungimea rider-ului tehnic (acesta fiind nu un “calaret”, ci o anexa in care se specifica necesarul tehnic, de la tipuri de microfoane, pana la surse de alimentare). Va fi, desigur mai dificil si mai costisitor sa contractezi o trupa care are si instrumentisti, atat din punct de vedere al instalatiei de sunet necesare, dar si ca logistica.

Daca ai si formatie angajata pentru toata noaptea, permutarea instrumentelor poate crea un moment de disconfort pentru invitati, mai ales ca trebuie facute si reglaje pentru fiecare instrument in parte.

Cand discuti cu impresarul, verifica disponibilitatea tuturor celor la care te-ai gandit, prezinta-i informatiile despre instalatia de sunet existenta la local si lasa-l sa-ti prezinte avantajele si dezavantajele uneia sau alteia dintre optiunile tale.

Trebuie sa stii ca artistii celebri, spre deosebire de DJ si formatiile nunta, pot participa la mai multe evenimente intr-o singura noaptea, asa ca este bine sa stabiliti prin contract ora exacta la care trebuie sa intre in scena, durata programului si clauze specifice in caz de intaziere.

La fel, ar trebui sa stii si politica lor in cazul in care evenimentul se amana sau se anuleaza. Afla si ce avans trebuie platit, cand se achita diferenta si daca pretul reflecta prestatia, transportul, cazarea, impozitele si taxele.

Cu un astfel de moment inedit asigurat de o trupa de muzica, fii sigura ca toti invitatii vor incinge ringul de dans, iar entuziasmul lor va transforma petrecerea intr-una incendiara.