Dar nasii de cununie nu reprezinta doar una dintre traditiile de nunta romanesti, ci ei au un rol bine defint, ce incepe inca din momentul in care au acceptat sa devina parintii vostri spirituali, ei fiind cei la care puteti apela cu incredere atat pentru sfaturi organizatorice, cat si atunci cand ai de infruntat procarile emotionale de dinainte de nunta.

Dincolo de aspectele sentimentale, traditiile romanesti plaseaza nasii, dar in special nasul, intr-un rol destul de important in cadrul nuntii si o data cu aceasta, sunt trasate anumite indatoriri ce le revin nasilor, conform obiceiurilor romanesti.

Atunci cand i-ati ales, probabil v-ati gandit si la conceptiile acestora legate de traditiile de nunta, iar daca nu ati facut-o, este indicat sa aveti o discutie deschisa cu ei despre viziunea lor asupra acestui aspect.

Avand in vedere ca va sunt prieteni apropiati, puteti discuta sincer despre traditiile si obiceiurile pe care ati dori sa le pastrati, indemnandu-i in acelasi timp sa vina cu sugestii, daca au alta opinie.

Conform traditiilor romanesti, in ziua nuntii, nasul va veni impreuna cu mirele si cavalerii de onoare la casa miresei, unde aceasta ii asteapta impreuna cu nasa si domnisoarele de onoare.

Nasa ar trebui sa participe la “gatitul” miresei, prinzandu-i voalul si diadema, dar mai nou, aceasta doar simuleaza aranajatul, pentru a nu strica coafura miresei. Urmeaza apoi hora miresei, la sfarsitul careia nasa ar trebui sa rupa turta deasupra capului miresei, impartind-o celor din jur.

Cand vine  vorba de obiceiul furatului miresei, se spune ca daca este furata pana in miezul noptii, nasul este cel care trebuie sa o rascumpere, iar un ultim obicei in care sunt implicati nasii este momentul “dezgatitului”, in care nasa trebuie sa scoata voalul miresei, inlocuindu-l cu o esarfa sau basma rosie, care marcheaza trecerea la statutul de femeie casatorita.

Traditia romaneasca spune ca nasii ar trebui sa ia si sa plateasca: voalul miresei, diadema (daca e cazul), lumanarile, taxa de la biserica, turta si un accesoriu pentru momentului “dezgatitului” miresei. Pe langa acestea, obiceiurile spun ca nasii ar trebui sa ofere un dar mirilor, pe langa darul in bani de la masa.

Dar traditiile sunt facute ca sa se transforme si sa se adapteze, astfel ca in functie de modul vostru de gandire si de al lor, puteti ajunge la un consens, care sa nu ii faca pe acestia sa se simta obligati la anumite cheltuieli, pastrand in acelasi timp importanta lor in desfasurarea nuntii.

Cel mai indicat este sa ii lasati pe ei sa sugereze ce parte din aceste accesorii vor sa achite, fara a insista pentru cele nementionate, iar daca voi doriti respectarea anumitor obiceiuri ce ar implica alte cheltuieli din partea lor, spuneti-le cat de mult ar insemna pentru voi si oferiti-va sa le achitati.

Intr-un final, dincolo de aceste traditii de nunta, cea mai importanta indatorire a nasilor nu o reprezinta aportul financiar, ci suportul moral oferit atat in perioada de organizare, in ziua nuntii, dar si dupa nunta, pentru restul vietii.